Масло

cow_compressed   Какво предлагаме ние?

 

“РОЖЕН-МИЛК” ООД предлага масло от най-високите стандарти в бранша, в опаковки от 200 грама до 12 килограма.

Разгледайте и галерията ни:

 

DSC_0261_11-compressed

 


cow_compressed   Какви за ползите за нашето здраве от маслото?

 

Мастноразтворими витамини А, D, E предпазват от стареене и поддържащи имунната система. Затова организмът се нуждае от известни дози масло, особено ако става въпрос за подрастващи. Маслото предпазва от студа, доставя и подпомага усвояването на мастноразтворими витамини (А, D, Е, К), участват в синтеза на хормони и на простагландина (противоракова субстанция, необходима за репродуктивните и жизнени функции на тялото).

Възрастните също могат да го употребяват масло, но в умерени количества, ако не страдат отсърдечно-съдови заболявания. Неконсумирането на краве масло възпрепятства усвояването на бетакаротина, който се отнася към мастноразтворимите вещества. За да бъде усвоен бетакаротина от организма е нужен мастен „носител”. Именно затова морковите за най-полезни, ако са леко задушени в масло.

 


cow_compressed   Какво знаем за маслото?

 

Маслото е млечен продукт, който се прави от прясна или ферментирала бита сметана, или директно от мляко. Това е един от най-експлоатираните продукти в кулинарията, защото има широко приложение и придава на ястията уникален и апетитен вкус.

Всъщност масло може да се прави както от краве мляко, така и от млякото на други бозайници като например овце, кози, якове или биволи, но кравето масло си остава най-разпространено. Този продукт е бил известен на предците ни още в древността, но се е появявал само върху масите на богаташите. Да се яде кравемасло е боло смятано за признак за благополучие на стопанина на къщата.

Индийците са тези, които първи употребяват краве масло. Споменато е най-напред в техните народни песни преди около 2000 г. пр. н.е. За маслото се споменава също така и в Стария Завет, което е причина евреите да се считат за първите майстори на изкуството на получаване на масло.

През пети век в Ирландия, а през деветнадесети век в Италия и Русия маслото вече е било много популярен продукт. Когато заминавали на далечно плаване, норвежците взимали със себе си бъчви с краве масло.

За най-хубаво масло се считало това, което се е получавало от бит каймак, от сметана и от мляко. От пресен каймак се правели най-добрите сортове масло, а маслото за готвене се получавало от сметана или мляко.

В земите на Руската империя маслото се получавало, като претопявали сметаната или каймака в руските печки. Така много бавно, на постоянна температура млечните продукти се преобразували в масло. Жълтата маслена маса, която се появявала на повърхността, се отделяла, изстудявала се и се биела с дървени лопатки, чукчета, лъжици, а понякога и само с ръце.

Така полученото масло се измивало със студена вода. То не можело да се запази за дълго, което кара хората да го претопяват постоянно, да го мият с вода и след това отново да го претопяват. По време на претопяването маслото се разделяло на два пласта – горен от чиста мазнина, и долен – от вода и немазни съставки.

Мазнината се отделяла и се охлаждала. Така правели масло и много източно славянски народи. Днес всички категории масло се продават в осолена и неосолена форма. Осоленото масло съдържа или фина гранулирана сол или силна морска сол, която се добавя при производството. Освен за овкусяване на маслото, солта също така действа и като консервант.

Кравето масло е отличен доставчик на витамин А и при условие, че се консумира в сурово състояние, е лесносмилаемо. Ако се подложи на термична обработка, то губи водата от съдържанието си и съответно се превръща в тежък за храносмилането продукт.


logo_small_compresed