Рецепти



cheese_compressed  Пълна кашкавалена пита


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ



1 п. суха мая
100 мл. топла вода
300 мл. айран
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
50 г. разтопено масло
1 с.л. сусам
150 гр. кашкавал

плънка:

5-6 с.л. доматена смес, моята е от лятна манджа
2 сварени големи картофа
сол
чубрица
розмарин
копър
черен пипер


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Маята се разтваря в топлата вода със захарта и 1 с.л. брашно и оставяме да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти, оставя се да втаса 40 минути.

Кашкавалът се настъргва на ренде. Отделя се 1/3 от тестото за основа и разточваме на кръгла кора с диаметър на тавата 28 см. Поставя се на дъното на намаслената тава. Останалото тесто разточваме на правоъгълник, намазва се с разтопено масло и поръсваме с настърган кашкавал. Завива се на руло, нарязват се парчета, нареждат се върху основата. Отгоре се поръсва сусам. В средата намазваме с доматената смес, слагат се обелени и нарязани картофите, овкусяват се с подправките и парченца масло. Печем в загрята фурна 180 градуса 35 минути. Малко преди края изваждаме питката, поръсваме картофките с настърган кашкавал и връщаме във фурната докато се разтопи. Добър апетит !




milk_bottles_compressed  Панирани кашкавалчета с паста `Патафри`


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ



200 мл. светла бира
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сода
2 и 1/2 ч.ч. брашно
щипка сол
щипка захар
400 гр. кашкавал
олио за пържене


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Кашкавалът се слага във фризер поне за 20 минути, за да може да стегне. През това време брашното се пресява в купа. Добавят се солта, захарта. Отделно в други купички се отделят белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се оставят настрана. Към брашняната смес се добавят жълтъците, смесени с бирата, киселото мляко и содата. Всичко това се бърка с дървена лъжица първоначално, а след това с телена бъркалка – до получаването на гладка, хомогенна смес. Към нея бавно и малко по малко се добавят разбитите на сняг белтъци, отново се бърка внимателно с дървена бъркалка.

Кашкавалът се изкарва от фризера или камерата, нарязва се на кубчета. Всяко кубче се потапя в готовата вече паста “Патафри” и се пържи в сгорещеното олио. Така с всички кубчета, докато получите една голяма перфектна порция панирани кашкавалчета.




cheese_compressed  Хрупкави панирани сиренца и кашкавалчета


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ



150 гр. бяло саламурено сирене
150 гр. кашкавал
олио за пържене

за панировката:
2 яйца
200 гр. галета
100 гр. брашно


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Сиренето и кашкавалът се изваждат от хладилника и веднага се нарязват на хапки. Овалват се в брашното, след това в разбитите яйца, а накрая – в галета. След това процедурата се повтаря – още веднъж се овалват в брашното, яйцата и галетата, за да се получи двойна хрупкава панировка. Пържат се на маслена баня до златисто.

По желание към брашното може да се добавят сухи подправки – риган, мащерка, чесън на прах.




milk_bottles_compressed  Пърленка с кашкавал и сирена


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 ч.ч. топла вода
1 п. суха мая
1 ч.л. захар
1 равна ч.л. сол
2 с.л. олио
500 гр. брашно

гарниране:
100 гр. пушен кашкавал Жоси
30 гр. топено сирене
50 гр. бяло краве сирене
сминдух за поръсване
малки парченца масло


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Маята се разтваря в топлата вода със захарта и се оставя да шупне. Сипва се в брашното, добавяме олиото и солта, замесваме тесто и оставяме да втаса 30 мин.

Готовото тесто се разделя на 4 части. Всяка с намаслени ръце се оформя на питка с големина на чиния, отгоре се поставя натрошено сирене, парченца топено сирене, поръсваме смундух и настъргваме кашкавала. Тук-там се поставят парченца масло.

Печем в загрята фурна на 170 градуса 25 минути до зачервяване на кашкавала.




cheese_compressed  Броколи със сирене в гювече


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ



400 гр. броколи
100 гр. сирене
2 с.л. сладка царевица
2 с.л. топено сирене /използвах пикантно от Лидл/
2 яйца
100 гр. настърган кашкавал
масло за намазване
магданоз
сол
черен пипер


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Сварявате броколите и отцеждате. Намазвате 2 гювечета с масло, в тях поставяте броколите, след това натрошеното сирене, царевицата и топеното сирене. Наливате много малко водичка (около 2 л.), и похлупвате гювечетата. Печете на 250 градуса за около 20 минути.

След това изваждате гювечетата, поръсвате с кашкавал и чуквате по едно яйце. Отново похлупвате гювечетата и поставяте във фурната за около 5 минути.

След това махате капаците, за да се запече кашкавала. Когато прецените, че са готови ги изваждате от фурната, поръсвате с магданоз и отново ги похлупвате.

Готови са за консумация веднага щом прецените, че са достатъчно изстинали за да може да си ги хапнете.




milk_bottles_compressed  Кашкавал на фурна


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ



350 гр. кашкавал
40 гр. краве масло
4-5 с.л. брашно
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
4 яйца
3-4 с.л. овесени ядки


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Брашното се разбива с малко прясно мляко на гладка каша, към сместа се добавят яйцата и се разбиват с телена бъркалка. Изсипва се и останалото прясно мляко. Накрая се добавя настъргания кашкавал. С половината от маслото се намазва тавичката, а останалата половина се разпределя на парченца върху сместа. Запича се в умерена фурна до златисто.








logo_small_compresed